Bent u van plan om een nieuwe woning te kopen, maar wil u wat meer zekerheid hebben over wat u koopt? Dan is het handig om te weten hoe u zelf op verborgen gebreken kunt letten tijdens een bouwkundige inspectie. Voordat u een woning koopt is het altijd een goed idee om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren.

Een bouwkundige inspectie controleert in eerste instantie op gebreken aan een woning. Het is niet verplicht om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren voordat u een woning koopt, maar het is altijd een goed idee om er wel een uit te laten voeren. Als er problemen worden gevonden bij de inspectie dan kunt u op basis van het bouwkundig rapport een goed en specialistisch advies krijgen om onderhandelingen te openen met de verkoper.

U kunt dus een bouwkundige inspectie laten uitvoeren, maar waar kunt u zelf op letten om verborgen gebreken te kunnen ontdekken?

Wat zijn verborgen gebreken?

Voordat een gebrek verborgen is, is een gebrek gewoon een fout in de kwaliteit van een woning. Sommige gebreken zijn alleen aan het uiterlijk, dan zijn ze snel verholpen. Andere gebreken kunnen het woonplezier van de nieuwe eigenaren dusdanig verslechten dat ze misschien de woning niet kunnen gebruiken of zelfs moeten slopen.

Zodra de nieuwe koper van de woning op de hoogte wordt gesteld van een gebrek komt het vaak voor dat de waarde van de woning verlaagd wordt zodat de nieuwe koper minder geld betaald voor de woning. Dit gebeurt het snelst als de koper een inspectie laat doen voorafgaand van de aankoop van de woning.

Verborgen gebreken zijn echter een heel ander verhaal. Deze gebreken zijn niet zichtbaar, ook niet voor een gewinterde inspecteur. Verborgen gebreken kunnen zelfs niet bekend zijn bij de verkoper. Een verborgen gebrek moet wel al bestaan op het moment van verkoop, anders wordt het niet gezien als een verborgen gebrek.

Enkele voorbeelden van verborgen gebreken zijn:

  • Lekkages die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant;
  • Scheuren in de muren;
  • Asbest;
  • Een rotte dakconstructie.

Hoe kunt u zelf verborgen gebreken herkennen?

Zoals eerder genoemd is het heel lastig om verborgen gebreken te herkennen. Op het blote oog is bijvoorbeeld houtrot niet te zien. Daar is echt een professional voor nodig. Een bouwkundig inspecteur weet waar op gelet moet worden tijdens de inspectie van een woning. Dit kan ook nog eens in het voordeel werken van u als koper, als de bouwkundig inspecteur gebreken herkent kan dit gevolgen hebben voor de vraagprijs.

Tijdens een bezichtiging met een makelaar zal de focus niet snel liggen op de bouwkundige aspecten van de woning. Deze zijn vaak niet goed zichtbaar, maar wel heel belangrijk om naar te kijken. Let tijdens een bezichtiging vooral op het volgende:

  • Kijk of u ergens bewijzen van lekkage ziet. Zijn er vochtplekken op de vloer? Bladert het behang ergens af?
  • Hoe oud is de woning? Hoe ouder de woning is, hoe eerder er verborgen gebreken zullen zijn.
  • Let op het dak, ligt er veel mos op? Dan kan dat een teken zijn van vochtproblemen. Natuurlijk zou het ook een groen dak kunnen zijn, maar dat kunt u navragen bij de verkoper.
  • Vraag na hoe oud de cv-ketel en de geiser zijn. Een cv-ketel gaat zo’n 15 jaar mee, een geiser iets minder lang: 10 jaar. Mits hij om de 2 jaar wordt gereinigd.
  • Sommige scheuren in de woning zijn niet schadelijk, deze zijn alleen cosmetisch niet zo mooi. Hier kunt u een specialistisch onderzoek naar laten doen.