Het maakt niet uit wat het is: voordat u iets koopt wilt u graag weten wat u koopt en in welke staat het zich bevindt. Dit geldt ook voor een woning die u wilt gaan kopen. Hoe weet u zeker dat u volledig op de hoogte bent van de staat van de woning?
Met een bouwkundige inspectie komen verborgen verbreken in de woning aan het licht en weet u zeker of er wel of geen verborgen lekkagedefecten aanwezig zijn. Als er punten naar boven komen in de bouwkundige inspectie dan kan de bouwkundig expert helpen met op maat gemaakt advies. Met een bouwkundig rapport weet u ook wat u eventueel zou moeten doen om eventuele gebreken te verhelpen, zodat de woning weer in goede staat gemaakt kan worden.
Het is altijd een goed idee om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren, maar vooral bij oudere woningen kan dit heel handig zijn. Hoe ouder de woning, hoe meer kans er is op achterstallig onderhoud of onderdelen in het huis die aan vervanging toe zijn. Het advies wordt vaak gegeven om een bouwkundig rapport op te laten stellen bij woningen voor 1990. Het is dus belangrijk om bij het kopen van een woning het volgende in uw achterhoofd te houden: zonder een bouwkundige inspectie kunt u nooit 100% zeker weten dat u niets over het hoofd ziet. Laat dus een bouwkundig rapport opstellen door een expert zodat u zeker weet dat er geen verborgen gebreken aanwezig zijn in de woning.
Waarom een bouwkundige inspectie?
Voor de meeste mensen is weten wat ze kopen de voornaamste reden om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren. Daarnaast blijkt dat mensen liever een bedrag uitgeven aan een professional voordat ze de woning aanschaffen, zodat ze eventuele onvoorziene kosten na aankoop van de woning kunnen voorkomen.
Stel dat er toch punten naar voren komen in de bouwkundige inspectie, betekend dat dan dat de koop van de woning niet door kan gaan? Dat hoeft niet per se, maar het kan u misschien wel helpen om een bod te bepalen. En nu u weet dat er onderhoud nodig is, kunt u zich hierop instellen. Zo kunt u rekening houden met het spaargeld dat u meeneemt, omdat er misschien directe kosten zijn die u zal moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan scheuren in de fundering of daken, eventueel asbest of vochtproblemen.
Wat gebeurt er als er na 1 jaar verborgen gebreken naar voren komen?
Bij verborgen gebreken na 1 jaar kunt u in bepaalde gevallen de verkoper van de woning aansprakelijk stellen. Als u als koper namelijk een verborgen gebrek ontdekt in de woning die u gekocht heeft, dan moet u dit binnen een ‘redelijke termijn’ laten weten aan de verkoper van de woning. De term ‘redelijk’ hangt dan af van de ernst van het gebrek en of het noodzakelijk is om meer onderzoeken te laten uitvoeren. Er is niet een vaste periode waarin u de verkoper van de woning aansprakelijk kunt stellen, hiervoor kunt u het beste contact opnemen met iemand die u juridisch advies kan geven.
Wat zijn de kosten van een bouwinspectie?
De kosten voor een bouwkundige inspectie worden gebaseerd op de grootte van de woning in m3. Deze grootte kunt u vaak terugvinden in de advertentie van de woning. De kosten voor een bouwkundig rapport kunt hieronder lezen:
De kosten van een bouwkundige keuring bedragen 369,00 euro, inclusief BTW.
De kosten voor een meeloopkeuring bedragen vanaf 195,00 euro, inclusief BTW.
Dit tarief geldt voor woningen tot 800m³.
Voor objecten groter dan 800m³ ontvangt u, op aanvraag, een scherpe offerte.